Skip to main content

Zo heurt het

Door Mieke Duijst | 22 juli 2019

Dr. Robert Cialdini (Amerikaanse professor in marketing en psychologie) heeft zeven principes opgesteld die we kunnen gebruiken om je klant te verleiden. Wij bespreken ze stuk voor stuk voor je.

‘Vroeger’ bestond de serie van overtuigingsprincipes van Cialdini uit zes punten. Maar later heeft hij er nog een aan toegevoegd: Eenheid. Mensen willen graag bij een groep horen. En als mensen het gevoel hebben dat ze bij een groep horen, zullen ze hun best doen om dit in stand te houden. Dat gaat bijvoorbeeld om familie, achtergrond, religieuze groep, interesses.

Alle overtuigingsprincipes zijn:

Het is handig om je doelgroep te herinneren aan de band die ze hebben met hun sociale groep. Bijvoorbeeld familie. Want voor je familie heb je heel veel over. Als je ouders vraagt om ergens op te reageren, werkt het als je ze beloont door hun kinderen een cadeautje te geven.

Gunnen aan je kind

De ouder-kind relatie gaat gepaard met krachtige emoties. We gaan elke dag met de auto naar ons werk, we vinden het prettig om plastic te gebruiken en vinden het allemaal wel prima. Totdat iemand tegen ons zegt: ‘Over 50 jaar ben jij er misschien niet meer, maar je kind wel. Hij moet leven met de gevolgen van jouw vervuiling.’ Dat kun je je kind toch niet aandoen?

Gunnen aan je groep

Het gaat om het groepsgevoel. Je hoeft mensen uit die sociale groep niet allemaal aardig te vinden. Maar klanten willen wel bij de groep horen, ze hebben iets voor de ander over.

Je kunt je lezers of luisteraars bijvoorbeeld overtuigen door te zeggen: “Stel dat mijn broer om advies zou vragen? Dan zou ik het volgende adviseren…” Je komt dan veel overtuigender over dan wanneer je je doelgroep meteen advies geeft. Want je broer, zus, ouders en kinderen, die geef je toch een eerlijk en gemeend advies?

Het geeft mensen ook een goed gevoel als ze het idee hebben dat ze onderdeel uitmaken van een groep. Bijvoorbeeld als ze zelf, samen met een hele groep andere donateurs of klanten, meebouwen aan een project. Of, zoals bij IKEA-producten, als ze hun kast zelf in elkaar moeten zetten. Een beetje van jezelf, en een beetje van IKEA. Het IKEA-effect is geboren.

Laat jij je klanten al meedoen?

Mieke Duijst
Tekstschrijver

Positionering

Scholengemeenschap Echnaton in Almere vroeg ons een nieuwe huisstijl te ontwerpen. Leren in beweging: dat typeert deze toffe, sportieve en talentgerichte middelbare school. Vanuit die positionering zijn we begonnen met de nieuwe huisstijl. We hebben een beeldmerk gemaakt met veel beweging en nieuwe frisse kleuren. Naast de nieuwe huisstijl hebben we een wervingscampagne ontwikkeld, promovideo’s, website, social media, banners en nog meer leuke items. Echnaton is blij en wij ook!

Om groep 7 en 8 kinderen echt een goede eerste indruk te geven hebben we een promovideo gemaakt. Leerlingen van Echnaton vertellen maar laten ook zien wat Echnaton te bieden heeft. En wat ze zelf zo leuk vinden. We hebben het in de vorm van een radioprogramma gegoten want op Echnaton kunnen jongeren leren om radio te maken. Een unieke school!

Zelf ook nieuwe positionering?

Weet jij waar je als school onderscheidend in bent? Neem contact op met: bert@deelstraendejong.nl

 

 

Driestar College

Twee jaar lang geen fysieke events voor groep 7, 8 leerlingen en ouders. Dat was een omschakeling, maar het biedt ook mogelijkheden. Voor deze middelbare school in Gouda, Lekkerkerk en Leiden bedachten we een online tour door de school. De tour kon je volgen door aanwijzingen op een poster met qr-codes. Daarmee ging je naar de website met video’s en opdrachten. Enthousiaste leerlingen en docenten gaven een kijkje in de school. Er kon ook een code gekraakt worden met een toffe prijs.

Speciale box

Alle groep 8 leerlingen uit de regio kregen hiervoor een speciale box met daarin de poster en allerlei andere tools om de opdrachten uit te voeren (bijv. een Goudse stroopwafel, een meetlint, een festivalarmbandje). Op de dag dat de tour online ging, zaten ook docenten online klaar om over verschillende onderwerpen door te praten. Het waren geslaagde online Open Dagen met veel enthousiaste reacties, inzendingen en duizenden bezoekers. Aan de bezoekersaantallen op de website te zien, scoorde deze online aanpak vele malen beter dan een fysieke Open Dag. Ook meer groep 7 leerlingen keken mee.

Zelf ook leerlingwerving?

Wil je je leerlingwerving ook een impuls geven? Neem contact op met: simone@deelstraendejong.nl