Skip to main content

Iedereen springt in de sloot, dus jij…

Door Mieke Duijst | 24 juni 2019

Dr. Robert Cialdini (Amerikaanse professor in marketing en psychologie) heeft zeven principes opgesteld die we kunnen gebruiken om je klant te verleiden. Wij bespreken ze stuk voor stuk voor je.

Iedereen is ergens wel een beetje onzeker. Je kijkt wat een ander doet, en bewust of onbewust, ga je dat gedrag kopiëren.

Mensen gaan op zoek naar voorbeelden in hun omgeving, influencers. Aan jou de taak om daar actief iets mee te doen.

Robert Cialdini, die onderzoek deed naar de manieren waarop mensen zich laten overtuigen, noemt dit het principe van consensus, of sociale bewijskracht.

Alle principes van Cialdini zijn:

Consensus (sociale bewijskracht)

Websites als booking.com en The Fork zijn er grotendeels op gebaseerd: reviews. Veel potentiële hotel- en restaurantgasten zoeken online eerst naar beoordelingen en maken alleen bij voldoende positieve feedback hun reservering. Het geeft een veilig gevoel. Zijn er geen reviews? Dan komt er ook geen reservering. Ditzelfde geldt voor allerlei andere producten.

Dit kun jij ook toepassen bij je school of goede doel. Zo zetten we in de corporate folder van het Stedelijk Gymnasium Arnhem de volgende quote: ‘Ik voel me op het SGA echt uitgedaagd’

Het kan subtieler. Zo willen we voor onze klant Bible League fondsen werven via nalatenschappen. We hebben er een foto ingezet, van een dame die deze stichting in haar testament heeft gezet.

Deze mevrouw is niet zomaar gekozen. Haar uitstraling sluit aan bij de doelgroep van de folder. De lezer wordt bevestigd in het idee: als zij het doet, is het niet raar dat ik Bible League ook opneem in mijn testament.

Op deze manier beïnvloed je mensen onbewust. Laat je doelgroep weten dat ze niet alleen staan in hun keuze voor jouw product!

Mieke Duijst
Tekstschrijver

Positionering

Scholengemeenschap Echnaton in Almere vroeg ons een nieuwe huisstijl te ontwerpen. Leren in beweging: dat typeert deze toffe, sportieve en talentgerichte middelbare school. Vanuit die positionering zijn we begonnen met de nieuwe huisstijl. We hebben een beeldmerk gemaakt met veel beweging en nieuwe frisse kleuren. Naast de nieuwe huisstijl hebben we een wervingscampagne ontwikkeld, promovideo’s, website, social media, banners en nog meer leuke items. Echnaton is blij en wij ook!

Om groep 7 en 8 kinderen echt een goede eerste indruk te geven hebben we een promovideo gemaakt. Leerlingen van Echnaton vertellen maar laten ook zien wat Echnaton te bieden heeft. En wat ze zelf zo leuk vinden. We hebben het in de vorm van een radioprogramma gegoten want op Echnaton kunnen jongeren leren om radio te maken. Een unieke school!

Zelf ook nieuwe positionering?

Weet jij waar je als school onderscheidend in bent? Neem contact op met: bert@deelstraendejong.nl

 

 

Driestar College

Twee jaar lang geen fysieke events voor groep 7, 8 leerlingen en ouders. Dat was een omschakeling, maar het biedt ook mogelijkheden. Voor deze middelbare school in Gouda, Lekkerkerk en Leiden bedachten we een online tour door de school. De tour kon je volgen door aanwijzingen op een poster met qr-codes. Daarmee ging je naar de website met video’s en opdrachten. Enthousiaste leerlingen en docenten gaven een kijkje in de school. Er kon ook een code gekraakt worden met een toffe prijs.

Speciale box

Alle groep 8 leerlingen uit de regio kregen hiervoor een speciale box met daarin de poster en allerlei andere tools om de opdrachten uit te voeren (bijv. een Goudse stroopwafel, een meetlint, een festivalarmbandje). Op de dag dat de tour online ging, zaten ook docenten online klaar om over verschillende onderwerpen door te praten. Het waren geslaagde online Open Dagen met veel enthousiaste reacties, inzendingen en duizenden bezoekers. Aan de bezoekersaantallen op de website te zien, scoorde deze online aanpak vele malen beter dan een fysieke Open Dag. Ook meer groep 7 leerlingen keken mee.

Zelf ook leerlingwerving?

Wil je je leerlingwerving ook een impuls geven? Neem contact op met: simone@deelstraendejong.nl