Skip to main content

Waarom heb ik dat niet bedacht?!

Door Martineke Poppe | 4 mei 2020

Afgelopen tijd ontvingen alle relaties van Deelstra & De Jong een stickervel met raamp(l)akkerds. Voorlopig moeten we, nog steeds, allemaal zoveel mogelijk binnen blijven. Daarom vonden wij het tijd voor een bemoedigende en hartverwarmende actie. Maar hoe kom je tot een creatief concept?

Raambezoeken

Intrigerend vonden we de (k)raambezoeken. Al zouden we de ouders en het kindje het allerliefste een knuffel geven, nog steeds waren deze momenten voor het raam ontroerend en liefdevol.
Hierover mijmerend ontstond bij vormgever Maria het idee voor een raamp(l)akkerd: een kus die je op het raam kunt plakken bij iedereen die jou lief is maar met wie fysiek contact nu niet mogelijk is.

Een cadeau

Het is een cadeau wanneer iemand zomaar zo’n creatief idee heeft. Een eenvoudig concept dat spreekt, beeldend is en ook nog uitvoerbaar blijkt. Een plan dat klopt en waarvan je je afvraagt waarom je er niet eerder op gekomen bent. Helaas: creativiteit laat zich niet dwingen. Het komt en het gaat. Maar, er zijn wel manieren om in een creatieve flow te komen. Wij organiseren veel brainstorms. Daarom vijf tips voor een creatieve brainstorm.

 1. Creativiteit is van de groep
  Verwacht niet dat jij nu met het ultieme plan moet komen. Het idee van onze raamp(l)akkerds kwam toevallig uit de koker van vormgever Maria, maar meestal is nauwelijks te herleiden bij wie een bepaald concept nu echt vandaan komt. Creativiteit is een groepsproces. En ieders gedachte draagt bij tot het uiteindelijke plan.
 2. Alles is goed
  “Ja maar…” deze woorden zijn funest voor het creatieve proces. Ideakillers worden ze wel genoemd: alle onmogelijkheden die we opwerpen, wanneer iemand met een plannetje komt. Niet doen! Denk er liever op door. Alles is goed en kan gedachten bij een ander aanwakkeren.
 3. Creativiteit vraagt inspanning
  Neem de tijd. Bereid je goed voor op een brainstorm en zorg dat er voldoende tijd is om tot gedachten te komen. Het onderwerp moet van tevoren goed afgebakend zijn, anders schiet de brainstorm alle kanten op zonder resultaat. Dit is de verantwoordelijkheid van de brainstormleider. Voor deelnemers van de brainstorm geldt dat ze zich verdiepen in het onderwerp, dat ze alvast wat inspiratie opdoen en hun gedachten op het onderwerp richten. Kortom: een goede voorbereiding is het halve werk, ook als het om creativiteit gaat.
 4. Blijf niet steken
  Stop niet, maar ga door. Gebruik de tijd die je hebt. Loop je vast? Ga dan dooddelen of schrijven en roep vervolgens iets. Zelfs al klinkt dat stemmetje in je hoofd dat zegt dat wat je brengt nergens op slaat. Ieder idee kan bij de ander iets aanwakkeren om verder te komen.
 5. Iedereen is creatief
  Wij geloven dat we allemaal de denkkracht hebben om tot briljante ideeën te komen. Creativiteit is immers aangelegd in onze hersenen. Alleen moet je het wel trainen. Net zoals dat geldt voor bijvoorbeeld puzzelen. Het is heerlijk om creatief bezig te zijn, trakteer dus iedereen zo nu en dan op een leuke brainstorm. En sluit niemand uit met de gedachte dat die niet creatief zou zijn. Laat je verrassen!

Wil je zelf ook de raamp(l)akkerds bestellen? Stuur dan een mail naar Bert. De kosten zijn 5 euro voor 3 velletjes.

Martineke Poppe
Communicatieadviseur

Positionering

Scholengemeenschap Echnaton in Almere vroeg ons een nieuwe huisstijl te ontwerpen. Leren in beweging: dat typeert deze toffe, sportieve en talentgerichte middelbare school. Vanuit die positionering zijn we begonnen met de nieuwe huisstijl. We hebben een beeldmerk gemaakt met veel beweging en nieuwe frisse kleuren. Naast de nieuwe huisstijl hebben we een wervingscampagne ontwikkeld, promovideo’s, website, social media, banners en nog meer leuke items. Echnaton is blij en wij ook!

Om groep 7 en 8 kinderen echt een goede eerste indruk te geven hebben we een promovideo gemaakt. Leerlingen van Echnaton vertellen maar laten ook zien wat Echnaton te bieden heeft. En wat ze zelf zo leuk vinden. We hebben het in de vorm van een radioprogramma gegoten want op Echnaton kunnen jongeren leren om radio te maken. Een unieke school!

Zelf ook nieuwe positionering?

Weet jij waar je als school onderscheidend in bent? Neem contact op met: bert@deelstraendejong.nl

 

 

Driestar College

Twee jaar lang geen fysieke events voor groep 7, 8 leerlingen en ouders. Dat was een omschakeling, maar het biedt ook mogelijkheden. Voor deze middelbare school in Gouda, Lekkerkerk en Leiden bedachten we een online tour door de school. De tour kon je volgen door aanwijzingen op een poster met qr-codes. Daarmee ging je naar de website met video’s en opdrachten. Enthousiaste leerlingen en docenten gaven een kijkje in de school. Er kon ook een code gekraakt worden met een toffe prijs.

Speciale box

Alle groep 8 leerlingen uit de regio kregen hiervoor een speciale box met daarin de poster en allerlei andere tools om de opdrachten uit te voeren (bijv. een Goudse stroopwafel, een meetlint, een festivalarmbandje). Op de dag dat de tour online ging, zaten ook docenten online klaar om over verschillende onderwerpen door te praten. Het waren geslaagde online Open Dagen met veel enthousiaste reacties, inzendingen en duizenden bezoekers. Aan de bezoekersaantallen op de website te zien, scoorde deze online aanpak vele malen beter dan een fysieke Open Dag. Ook meer groep 7 leerlingen keken mee.

Zelf ook leerlingwerving?

Wil je je leerlingwerving ook een impuls geven? Neem contact op met: simone@deelstraendejong.nl