Skip to main content

4 x online shoppen voor het goede doel: een goede deal?

Door Bert de Jong | 5 januari 2016

Verkoopacties voor het goede doel. Het is van alle tijden. Tot enkele jaren terug gingen actievoerders vooral met pepermunt, stroopwafels, kaarten of bloembollen langs de deur.

Sommige organisaties – zoals Unicef of Christenen voor Israel – hebben hele collecties artikelen die verkocht worden voor het goede doel. Via een catalogus, verkooppunten in het land en natuurlijk via de website. In Engeland waren en zijn genaamde Charity Shops nog steeds een grote hit. Ook in Nederland heb je er een paar. Woord en Daad heeft ze en bijvoorbeeld Dorcas.

In de afgelopen jaren schieten ook allerlei online initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Een goede deal voor goede doelen? In dit blog zet ik op een rijtje welke mogelijkheden er online zijn.

1) Shoppen bij je favoriete winkels en `ongemerkt` doneren

De eerste mogelijkheid is dat je bij je favoriete webshops winkelt maar eerst even bij een speciale website aangeeft dat je `shopt` voor een bepaald goed doel. Met een paar clicks extra ga je naar bol.com of wehkamp.nl. En het goede doel van je voorkeur krijgt een bedragje of percentage van de omzet.

2) Shoppen bij een goededoelen kloon

Je hebt ook sites die een goededoelen kloon zijn van bekende webwinkels. Bij deze webshops kun je bijvoorbeeld boeken kopen. Van je aankoop gaat een percentage naar het goede doel van je keuze. Youbedo is het bekendste voorbeeld. Bij deze online boekwinkel gaat 10% van het aankoopbedrag naar het goede doel gaat terwijl je dezelfde prijs betaalt als in een gewone (web)winkel.

3) Speciale goede doelen producten

Dan heb je webwinkels die, vaak naast hun reguliere assortiment, een collectie goededoelen producten hebben. Neem de FairMail op Greetz.nl. Je vindt er een collectie ansichtkaarten waarbij de jonge makers in ontwikkelingslanden 50% van de winst ontvangen. Om bij kaarten te blijven: bij www.goededoelenkaartje.nl kun je zelf een goed doel kiezen wat je wilt steunen, en vervolgens zelf een echte kaart laten maken.

Op het weblog psdoorsanne.nl vind je een leuk overzicht van nog meer goededoelenproducten, al dan niet online verkrijgbaar.

4) Een gesponsorde webshop voor het goede doel

Verschillende bedrijven bieden goede doelen een eigen webshop aan voor hun product. Het bedrijf verzorgt de techniek van de shop en verzorgt de productie en verzending van het product. Het goede doel kan een eigen collectie ontwikkelen of gebruik maken van de standaardcollectie van het bedrijf. De winst – of een gedeelte daarvan – gaat naar het goede doel. Voor het bedrijf meer omzet, voor het goede doel extra inkomsten. Zie bijvoorbeeld Spreadshirt.

Doen of niet doen?

Wat moet je als goede doel met deze mogelijkheden? Het klinkt natuurlijk interessant zo`n extra inkomstenbron. Maar het is absoluut niet zo dat na aanmelding bij zo`n initiatief het geld vanzelf binnenstroomt bij je goede doel. Het succes ervan wordt namelijk grotendeels bepaald door de inspanningen van het goede doel zelf. Hoe meer het goede doel – binnen de eigen achterban – promoot dat deze mogelijkheid er is, des te hoger de te verwachten opbrengst. En dan nog moet je er geen gouden bergen van verwachten. Youbedo heeft op haar site een overzicht staan van bedragen die aan het goede doel zijn overgemaakt. De topper, KWF Kankerbestrijding, heeft in totaal ongeveer 2.500 euro binnengehaald. Ter vergelijk: Dat zijn honderd giften van 25 euro of 35 vrijwilligers die met een collectebus langs de deur gaan.

Het is dus zaak om kritisch te kijken welke initiatief je aanspreekt en welk initiatief je als goede doel zou willen promoten. Anders kun je hier beter geen energie in steken. Het kan namelijk best zo zijn dat het shoppen voor het goede doel uiteindelijk vooral goed uitpakt voor het bedrijf achter het initiatief.

Bert de Jong
Directeur

Positionering

Scholengemeenschap Echnaton in Almere vroeg ons een nieuwe huisstijl te ontwerpen. Leren in beweging: dat typeert deze toffe, sportieve en talentgerichte middelbare school. Vanuit die positionering zijn we begonnen met de nieuwe huisstijl. We hebben een beeldmerk gemaakt met veel beweging en nieuwe frisse kleuren. Naast de nieuwe huisstijl hebben we een wervingscampagne ontwikkeld, promovideo’s, website, social media, banners en nog meer leuke items. Echnaton is blij en wij ook!

Om groep 7 en 8 kinderen echt een goede eerste indruk te geven hebben we een promovideo gemaakt. Leerlingen van Echnaton vertellen maar laten ook zien wat Echnaton te bieden heeft. En wat ze zelf zo leuk vinden. We hebben het in de vorm van een radioprogramma gegoten want op Echnaton kunnen jongeren leren om radio te maken. Een unieke school!

Zelf ook nieuwe positionering?

Weet jij waar je als school onderscheidend in bent? Neem contact op met: bert@deelstraendejong.nl

 

 

Driestar College

Twee jaar lang geen fysieke events voor groep 7, 8 leerlingen en ouders. Dat was een omschakeling, maar het biedt ook mogelijkheden. Voor deze middelbare school in Gouda, Lekkerkerk en Leiden bedachten we een online tour door de school. De tour kon je volgen door aanwijzingen op een poster met qr-codes. Daarmee ging je naar de website met video’s en opdrachten. Enthousiaste leerlingen en docenten gaven een kijkje in de school. Er kon ook een code gekraakt worden met een toffe prijs.

Speciale box

Alle groep 8 leerlingen uit de regio kregen hiervoor een speciale box met daarin de poster en allerlei andere tools om de opdrachten uit te voeren (bijv. een Goudse stroopwafel, een meetlint, een festivalarmbandje). Op de dag dat de tour online ging, zaten ook docenten online klaar om over verschillende onderwerpen door te praten. Het waren geslaagde online Open Dagen met veel enthousiaste reacties, inzendingen en duizenden bezoekers. Aan de bezoekersaantallen op de website te zien, scoorde deze online aanpak vele malen beter dan een fysieke Open Dag. Ook meer groep 7 leerlingen keken mee.

Zelf ook leerlingwerving?

Wil je je leerlingwerving ook een impuls geven? Neem contact op met: simone@deelstraendejong.nl