Blog

Help, moet ik met Facebook als school?

Deelstra & de Jong

Deelstra & de Jong

30 Nov 2015

Na jaren van weigeren van vriendenverzoekjes, ben ik gezwicht. Met ingang van 2010 zit ik ook op Facebook en behoor daarmee tot driekwart van de Nederlanders die een profiel heeft op de Amerikaanse sociale netwerksite. Een wereld gaat voor me open.

Tientallen berichtjes stromen binnen. Jan en alleman wil vrienden met me worden en van alles delen. Voordat ik het weet zit ik uren op de bank vrienden toe te voegen of te maken en kan ik ongegeneerd meekijken in het leven van anderen via foto’s, filmpjes en berichtjes.

Jan en alleman wil vrienden met me worden en van alles delen.

Jong geleerd…

De meeste mensen beginnen al veel eerder met Facebook. Je kunt op Facebook als je 13 jaar of ouder bent, maar uit onderzoek blijkt dat er ook kinderen onder de 13 een profiel hebben, maar liefst 34%.
Jongeren plaatsen gemiddeld 7 updates per week op Facebook. En een wat ouder onderzoek (eind 2011) laat zien dat jongeren dagelijks zo’n 90 minuten spenderen aan Facebook.

Wat doen jongeren zoal op Facebook?

 • Ontmoeten van andere jongeren die je ‘vrienden’ zijn of worden
 • Berichtjes posten die vrienden en vaak ook anderen kunnen lezen
 • Games, filmpjes of andere dingen delen, liken, sharen, taggen.

Wat kun je doen met Facebook als school?

Je kunt het gebruiken om jezelf te profileren bij potentiële scholieren en bij ouders. Omdat jongeren al op Facebook zitten, is het makkelijk om je aan te sluiten bij de plek waar jongeren zijn. Je kunt je eigen pagina aanmaken. Hier vind je een mooi voorbeeld van het gebruik van Facebook als school.

Facebook vervangt niet je eigen site.

Geen vervanging van je website

Deze pagina kan het volgende bevatten: korte infotekst over de school, veel actuele informatie over speciale projecten, bezoeken of open dagen door middel van foto’s, filmpjes. Facebook vervangt niet je eigen site. Een Facebookpagina is wat informeler en meer op leerlingen gericht. Foto’s, filmpjes en korte verslagjes geven een goede sfeerimpressie en bestaande leerlingen de mogelijkheid om dingen te delen.

Docent op Facebook?

Als docent kun je Facebook ook inzetten. Een docent kan een pagina of groep aanmaken voor zijn eigen mentorklas. Op deze pagina zijn verschillende mogelijkheden:

 • Chatsessies
 • Boekcommentaren (bespreken of plaatsen)
 • Polls onder leerlingen houden
 • Vacatures voor leerlingenraad, redactiewerk etc promoten
 • Agenda met belangrijke data (tentamens, excursies etc.)

Voordelen

Dat klinkt positief, niet? Even wat voordelen op een rij:

 • De meeste leerlingen in het voortgezet onderwijs hebben een Facebookpagina. Je kunt dus snel aan de slag en gebruik maken van de kennis van leerlingen.
 • Er is veel informatie over het gebruik van Facebook.
 • Het is gratis.
 • Facebook biedt verschillende mogelijkheden.

Nadelen

Er zijn ook redenen om het niet te gebruiken, zoals:

 • Er zijn alternatieven zoals Edmodo. Je maakt dan een duidelijke scheiding tussen vrije tijd en school.
 • Als docent doe je er goed aan na te denken hoe je zelf in de groep stapt (met privé-account of docentenaccount, dit laatste is aan te raden).
 • Leerlingen kunnen berichtjes uit de groep doorplaatsen in andere Facebook-omgevingen.

Ben je huiverig om gebruik te maken van Facebook als school vanwege dreigingen en pesterijen via de social media? Begrijpelijk, toch zijn veel jongeren op Facebook te vinden, dus waarom er niet op een positieve manier gebruik van maken? Bovendien kun je als school een protocol opstellen.

Je kunt een protocol opstellen.

Handig

CNV Onderwijs en Besturenraad hebben een social media protocol opgesteld die scholen kunnen gebruiken en de organisatie Mijn kind online heeft een stappenplan ontwikkeld om met sociale media om te gaan op school.

Ik wil deze blog afsluiten met een positieve ervaring van een docent die via een chatsessie leerlingen de mogelijkheid geeft om vragen te stellen voor de avond van een tentamen.

 

Bronnen:
http://www.multiscope.nl/organisatie/nieuws/berichten/facebook-gebruik-verzevenvoudigd-in-2-jaar.html

Foto: Flickr – Rishibando

Wil Je Vaker Lezen Over Trends En Nieuws

Schrijf je in en ontvang updates in je inbox

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.