Blog

5 vragen over de digitale machtiging

Deelstra & de Jong

Deelstra & de Jong

18 May 2015

Half 2015 introduceren de banken eMandate in Nederland: een nieuwe – SEPA-proof – manier om machtigingen af te geven.

Gisteren lichtte Allard Keuter van de Nederlandse Betaalvereniging  tijdens een webinar van IF/ifunds toe hoe het eMandate eruit gaat zien. Wat betekent het voor goede doelen? We zetten vijf vragen op een rij.

1) Wat is eMandate?

eMandate is een digitale manier om online een machtiging af te geven. Het wordt een volwaardige optie naast bijvoorbeeld iDeal en credit card. Het idee is dat je bij het afrekenen in een webshop of bij online doneren kunt kiezen uit een betaalvorm die het beste bij je past, waaronder dus de elektronische machtiging. Het afgeven van een eMandate gebeurt in de eigen bankomgeving. In die zin is het vergelijkbaar met iDeal. Overigens: eMandate is nog een werknaam. Hoe het product gaat heten is nog niet duidelijk.

2) Wat zijn de voordelen van eMandate voor organisaties?

  • De identificatie vindt helemaal digitaal plaats. Deze identificatie is 100% geldig voor SEPA. Er is dus geen ‘natte’ handtekening nodig.
  • Om een eMandate af te geven gaat de consument/donateur naar zijn eigen bankomgeving – vergelijkbaar met iDeal. Voor consumenten is dit niet alleen vertrouwd, het is ook nog eens uitermate betrouwbaar.
  • Bij eMandate wordt de machtiging door de bank direct op de whitelist van de consument gezet. Dit betekent dat het bedrijf of de organisatie de machtiging altijd mag uitvoeren.  Je hebt dus minder uitval.
  • Bij ‘twistgevallen’ (discussie of de machtiging wel is afgegeven) sta je als organisatie heel sterk. De bank heeft immers al het bewijs in handen dat de machtiging is afgegeven!

3) Wat gebeurt er met de oude manier van machtigingen werven?

De banken hanteren op dit moment een ‘gedoogbeleid’ ten aanzien van andere vormen van machtigingen. Het is de verwachting dat dit gedoogbeleid wordt voortgezet.  Er komen relatief weinig klachten en controleren zou een enorme inspanning kosten. Overigens kan ‘Europa’ wel spelbreker zijn. Als de Europese Centrale Bank gaat verplichten dat lokale banken op machtigingsconstructies gaan toezien, dan kan dit het einde van het gedoogbeleid betekenen.

4) Wat moet je als organisatie regelen voor eMandate?

Als organisatie heb je sowieso een incassocontract nodig. Als je gebruik wilt maken van eMandate zul je een aanvullend contract moeten afsluiten met je bank. Hoe dit contract eruit ziet en of hier kosten aan verbonden zijn, is nog niet duidelijk. Ook is niet helder wat de kostenstructuur is per transactie. Daarnaast moet je deze betaaloptie natuurlijk laten inbouwen in je donatiepagina of webshop.

5) Is eMandate ook mobiel in te zetten?

In de online betaalomgeving heb je vaak een calculator of tan-code nodig (afhankelijk van je bank). Dat kan een drempel zijn in het betaalproces. Het is echter ook de bedoeling dat er een mobiele variant komt. Afhankelijk van de bank, zou je dan de eMandate kunnen accorderen met de 5-cijferige pincode die gebruikt wordt in veel bank-apps. Dat zou een mooie optie zijn, want bij mobiel betalen is ‘speed king’.

Meer informatie:
www.betaalvereniging.nl/
http://www.sepa.nl/sepa/incasso/52-hoe-werkt-de-elektronische-machtiging-e-mandate

Wil Je Vaker Lezen Over Trends En Nieuws

Schrijf je in en ontvang updates in je inbox

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.